Tutorial French Binding

dinsdag 30 september 2014


Heeey Iedereen,

Quilten is delen hoor ik altijd, dus buiten het feit dat ik les geef kunnen jullie hier ook af en toe een aantal trucjes, tips of patronen vinden, maar vandaag is het dus een Tutje torial met trucjes om een mooie french binding om je quilt te zetten. Het terug biezen van de french binding heb ik een tijdje geleden al laten zien, want aan de achterkant is het in de hoekjes ook altijd even prutsen om het netjes te krijgen. Ik zal de link aan het einde van deze post nog even inplakken 
Dit is overigens de binding die ik ALTIJD gebruik, want ik vind hem het mooist!! Wel wissel ik af en toe af en dan maak ik de hoeken niet vierkant maar rond. Voordeel daarvan is dat je die lastige hoekjes niet hebt. Een voorbeeld van mijn ronde hoeken vind je bij mij Chantilly blue. Voor meer Trucjes, klik op het label Tips and Tricks.

Nou daar beginnen we dan!

Snijd stroken stof van 5 cm breedt over de breedte van de stof. Deze stof rekt een beetje en ik denk dat het zich daarom makkelijker om de quilt vormt. Snijd genoeg voor de hele quilt, 2 x de lengte en 2 x de breedte. Dat was ditmaal 2 x 67 cm voor de lengte en 2 x 58 cm voor de breedte. Voeg daar minimaal een meter (op de gok) extra stof aan toe, dus 1,34 + 1,16 + 1 meter = 3,5 meter.

Leg de 1e strook horizontaal klaar, vervolgens het uiteinde van de 2e strook met de achterkant naar boven. Ditmaal ligt het zelfkantje horizontaal. Teken nu vanaf 0,5 cm van de zelfkant af een lijntje van links boven naar rechts onder met een hoek van 45 graden. Zoals het lijntje op de foto hieronder. Leg nu de eerste 2 stroken op elkaar in de richting hoe ze al liggen. De goede kanten van de stof worden op elkaar gelegd en steken boven en rechts een 0,5 cm uit (excl. de zelfkant die er bij mij niet aan zit) en worden gespeld. Doe dit met alle stroken zo. Naai ze door precies over het getekende lijntje.
 Knip nu een 0.5 cm vanaf de naad de overtollige stof weg.
 Strijk de lange strook dubbel, 5 cm breed wordt nu 2,5 cm breed.
Met de linkerhand vouwen en met recht strijken, ben je linkshandig is dit waarschijnlijk andersom. 
 De 3,5 meter aan strook ziet er nu zo uit en zoals eerder gezegd is nu nog maar 2,5 cm breed.
 Naai nu de strook vast op de quilt aan de voorkant. 
 Aan het einde van de rand stop je 2 a 3 mm voor het einde.
Sla de strook terug zodat er een 45 graden hoek in gevouwen kan worden. Even een beetje plat strijken met de vingers.
 Sla nu de strook terug over de 45 graden hoek in de richting van de volgende kant. 
Begin weer te naaien vanaf 2 a 3 mm vanaf de kant. 
Ga zo helemaal rond en stop ongeveer 15 cm voor het beginpunt.
Bekijk hoe de richting is van de eerder aan elkaar gezette stroken. Als het goed is wijst de 45 graden overgang tussen iedere strook naar links (aan de onderkant van de genaaide bies kijken). Strijk nu ook het beginpunt in diezelfde richting. Vouw hiervoor de strook open en leg de 45 graden hoek in dezelfde richtig als op de foto.
Meet het eindpunt goed na, leg het onder het meest verre stukje van de 45 gradenhoek van het beginpunt. Geef even met een streepje aan waar de vouw moet gaan komen, controleer vast of de afstand klopt. Strijk de vouw dubbel in wederom 45 graden. Controleer nu nogmaals of er genoeg overlap is, dit mag zo 2 cm zijn, want dat zie je niet meer als de bies is afgewerkt. Controleer dit aan de onderkant van de stroken aan de bovenkant wijst de hoek namelijk de andere kant op. 
Als de overlap genoeg is kun je nu 0,5 cm na de vouw de overtollige stof wegknippen bij je beginpunt, bij je eindpunt kun je op de vouw knippen. Zo staat het niet op de foto, maar dat merkte ik pas door een vraag van een lezeres. Mijn eindpunt is gevouwen uit macht der gewoonte van mijn methode die ik eerst gebruikt... Tsja dat heb je weleens *Ü*
 Hier ze je vast hoe het er uit zou moeten komen te zien.
 Speld nu het beginpunt vast aan de quilt.
Leg het eindpunt in het beginpunt en speld dit ook vast.
 Plaats ook nog een speldje over alles heen in de richting van de bies.
Naai deze laatste 15 cm nu vast en haal op tijd de speld er uit. 
 Nu ziet het er zo uit, hopelijk heb je rechter genaaid dan ik ;-)
Als je de bies terug klapt wijst de 45 gradenhoek naar links. Wanneer je begint met het vastzetten van de bies aan de achterkant, kun je beginnen met het vastzetten van deze 45 graden hoek. Alle andere naadjes zijn al met de naaimachine gedaan, maar deze is er gewoon ingevouwen, dus even afwerken met een blind steekje.
Als je de hoek nu open vouwt ziet de hoek er nu zo uit en als jouw randen in je quilt ook met 45 graden zijn, loopt het lijntje de randen in de bies precies door.
Wanneer je merkt dat er in de hoeken eigenlijk te veel stof en tussenvulling zit, kan je een klein stukje van het hoekje er af knippen. Let op dat je er niet te veel af knipt!!! maximaal 3 mm.
Hier vind je nog een stukje over het vastzetten van de bies aan de achterkant van de quilt Hoe werk ik mijn french binding mooi af.

Hier vind je de WORKSHOPAGENDA  voor de workshops in Nieuwegein en Leeuwarden, tussen 7 november en 22 november zullen er weer tal van workshops worden gegeven. Terug van weggeweest de 2-daagse workshop handquilten en Nieuw een workshop speciaal voor diegenen die een Bernina hebben van de 700 en 800 serie (met de lange arm).

Wil  je op de hoogte blijven van wat ik organiseer, geef je op voor de Nieuwsbrief

Voor nu Quilty Greets, Babette.

2 reacties:

quiltlodge gerda zei

Hoi Babette, dat is een mooie uitleg. Alleen snap ik het einde niet helemaal. Vouw je eerst het beginsteookje op het eind in een 45 graden hoek en daarna het uiteinde van het laatste stuk van de bies? Om vervolgens het uiteinde in het beginstukje te leggen? Maar kan ik dan ook niet het uiteinde gewoon recht laten als het schuine zoompje van het begin er toch overheen valt? Of doe je dat ook? Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Ik ga het gewoon maar eens uitproberen denk ik. Nogmaals dank voor je filmpje. Ik heb die van de hoekjes aan de achterkant ook net even bekeken > super!
Groetjes, Gerda

Quiltstudio Babette zei

Hoi Gerda, ik heb je terug gemaild en ook een verandering gemaakt in de tekst van de tutorial.
Groetjes Babette.

Blog contents © de Quiltschuur goes Italy 2010. Blogger Theme by Nymphont.