Tips en Eigenlijk zo veel te vertellen, maar ik doe het maar in patches, hihi!

donderdag 29 mei 2014


Hoi Iedereen,

Tsja wat ben ik allemaal aan het doen. Te veel om op te noemen, eigenlijk ben ik met een quilt of 5 tegelijk bezig en met dit tussendoortje. Pink Lady vind ik wel een mooie naam voor dit, roze met tussendoor quiltje. Wat vinden jullie?

Kennen jullie trouwens de strijkbare tussenvulling? Heel handig spul die ik voor bijna al mijn quilts gebruik. De tussenvulling strijk je gewoon tussen de quilttop en de achterkant van de quilt. Niet te snel, want anders heeft de lijm niet tijd om te smelten. Van die lijm merk je met quilten eigenlijk niets en het sandwichen van de quilt gaat echt super snel. Ik gebruik het ook altijd voor mijn machine quilt lessen, dan kunnen ik en de leerlingen lekker snel van start. Bij een grotere quilt gebruik ik wel altijd er een paar gebogen veiligheidspeldjes (curved basting pins) erbij, dan kan door alle wrijving de quilt niet zo makkelijk loslaten van de tussenvulling. Het zou heel mooi zijn dat het echt niet los zou gaan, maar ja, meer lijm zou ook kunnen betekenen dat je niet makkelijk de quilt zou kunnen quilten. Nu is het wel heel gemakkelijk om te kunnen quilten met dit product, zowel met de hand als met de machine!


Zo zien de blokjes er uit en ja met de curved basting pins.


Huh, waarvoor doe ik dat nou? Lees na deze foto's maar de Tip!
Zo ziet het er uit aan de achterkant.
Hier heb ik nog een tipje. Ik wilde de quilt mooi gecentreerd met de achterkantstof gesandwiched hebben en dat is gelukt! Ik heb eerst de achterkant op de tussenvulling gestreken en daarna heb ik met steeklengte 6 mm. een van de lijnen van de stof doorgequilt. Nu had ik het lijntje ook aan de kant van de tussenvulling.
Vervolgens heb ik de rand van de quilttop precies aangelegd aan de lijn zoals hierboven op de foto. Op de foto ligt de quilt nog niet recht, maar anders zagen jullie de ingequilte lijn niet meer! Niet iedere achterkant stof heeft natuurlijk lijnen, wat nou als je dat ook wilt centreren?? Dan teken je gewoon een lijn op je achterkant stof met de afstand van de rand van de stof die jij mooi en handig vind. De enige voorwaarde is dat je achterkantstof wel recht is. Met een bijv. Omnigrid liniaal moet dit toch makkelijk, snel en vakkundig te realiseren zijn. Vervolgens quilt je deze rand door en ga je verder te werk zoals hierboven beschreven. Bij mij is het super goed gelukt, ik zal een volgende keer daarvan nog een foto maken en een foto van de quilt laten zien met de binding er om heen!!
Zo wordt ik gequilt, gewoon met een meander er over.
Maar heee, wat is hier aan de hand?? Deze machine had Babette toch niet eerder. Dat klopt dames, ik heb met hulp van Gerrit en Ria, van Naaimachinehandel van Huissteden, door middel van een hele mooie inruilprijs, mijn pfaff naaimachine kunnen inruilen voor deze Beauty, Mercedes onder de naaimachines!
Ik heb er al meerdere malen op genaaid en gequilt en het is zo'n fantastische machine! Ik weet niet of mijn pfaff al is verkocht, maar zo niet staat deze voor een heel mooi prijsje 2e hands bij hun te koop (in de winkel) Op deze pfaff 2046 is namelijk haast niet genaaid!!!


Dit randje heb ik gekozen als quiltpatroon.





 Hier kunnen jullie de quilt zien nadat deze gewassen is.
Maar wat nu dan weer, waarom is de quilt zo op deze matten gespeld??
Squaren! (vierkant je quilt laten drogen)
De matten heb ik ooit bij de Decathlon gekocht, inmiddels is deze winkel ook in Nederland gevestigd.
Maar over de quilt even verder. Ik heb de quilt nat op deze matten gelegd. Vervolgens heb ik een lijn getrokken die precies 4-kant rondom het groene kader liep op (ditmaal) 9 cm van de groene rand af. Ik weet namelijk dat die rand er precies 4-kant omheen is gezet, want de blokken waren ook al 4-kant. Daarna heb ik laserlampjes met een 90 gradenhoek op de hoeken gezet.Ik heb 2 van die laserlampen met een horizontale en verticale lijn, dus precies genoeg voor alle 4 de kanten van de quilt.  Eerst heb ik met een vierkante 31,5 x 31,5 cm liniaal van Omnigrid de hoekpunten bepaald. Daarna heb ik de stof strak getrokken, zo dat de getekende lijn precies op het laserlampjes lijn  terecht kwam. Als de positie van de lijn op de quilt precies op de lijn stond aan mijn kant en met hulp van iemand anders aan de andere zijde van de quilt, ging er bij mij en bij diegene die mij hielp een speld in de stof. Handig hè!

Ook hiermee ben ik bezig!
Ik hoorde op facebook dat er nog veel mensen moeite hebben met het handquilten, dus ben ik bezig met mijn vaardigheden weer een beetje op te vijzelen. Op dit quiltje heb ik een mooi patroon aangebracht dat ik als leerling van Ted Storm enige jaren geleden heb gekregen tijdens een workshop duimquilten. 
Naar aanleiding van de vraag van sommige mensen om een workshop handquilten bij mij te volgen heb ik dus besloten dit weer op de agenda te zetten. Dit najaar in November wordt de workshop in 2 dagen gegeven, waarschijnlijk in Maarn. De nadruk zal liggen op de juiste manier van handquilten, positie van de handen en dergelijke. Ook gaan we in op het tekenen van het patroon op de quilt met als midden natuurlijk de verenkrans, die niet mag missen in een klein handquilt projectje vind ik. Het patroon wordt ongeveer zoals het quiltje hieronder. Ik wil graag het e.e.a. aanpassen om het nog mooier te maken :-)
Heb je interesse voor deze en of 1 van mijn andere workshops die gehouden zullen worden tussen 7 en 22 november op meerdere lokatie's, meldt je dan aan voor de nieuwsbrief!
Voorbeeld 2-daagse handquilt workshop in Maarn in November
Voor nu Quilty Greets, BABETTE.

2 reacties:

quiltmarjanneke zei

Je bent goed bezig! En je machine......staat bij mij ook hoog op het verlanglijstje.

Sis Voorn zei

Hah, nu heb ik je ook in blogland gevonden ! ;-)
Bedankt voor je uitleg... ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe anderen het doen !
Droommachine trouwens ....

Blog contents © de Quiltschuur goes Italy 2010. Blogger Theme by Nymphont.